Tepelcorrectie| Corpus Plus

Tepelcorrectie

Ben je ontevreden over je tepels?  Zijn ze te klein, te groot, niet gelijk of teveel ingetrokken, dan kan je een tepelcorrectie laten uitvoeren.  Een tepelcorrectie kan zowel bij mannen als bij vrouwen. Vele mensen die zich hier niet goed bij voelen, kiezen voor een tepelcorrectie. 

De tepel bestaat uit twee delen, het tepelhof en de tepel. Het tepelhof is de bruine verkleurde zone rond de tepel, de tepel is het centrale, uitstekende gedeelte waar de melkgangen in uitkomen. 

Te ver vooruitstekende tepels kunnen een gevolg zijn van borstvoeding of kunnnen ook erfelijk zijn. Een tepelcorrectie kan in dit geval de lengte van de uitstekende tepels verkorten.  Deze ingreep laat geen zichtbare littekens na, een deel van de melkgangetjes kunnen hierbij soms verloren gaan. Tepelcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep die onder plaatselijke verdoving gebeurt. Als je na de tepelcorrectie nog borstvoeding wilt geven is het mogelijk om voor een minder spectaculaire tepelverkleining te kiezen, hierbij blijven de melkgangetjes bewaard. Breng uw arts hier zeker van op de hoogte brengen.

Een gemiddeld tepelhof heeft een diameter van 4,5cm. Ongeveer 2% van de vrouwen heeft last een ingetrokken tepel. Een groot tepelhof kan vrij makkelijk onder lokale verdoving gecorrigeerd worden. Een groot tepelhof kan ook gepaard gaan met doorzakking van de borst, als je een borstlift of borstverkleining laat uitvoeren wordt het tepelhof gereduceerd tot de gewenste grootte. Na een tepelhofverkleining blijven de melkgangetjes intact, het geven van borstvoeding vormt dan ook geen enkel probleem.

Een tepelcorrectie is mogelijk voor:

1. Uitstulpend tepelhof of tubereuse tepelsTepelcorrectie bij uitstulpend tepelhof
Dit is een zeldzame toestand waarbij de tepelhof onder druk van de borst naar buiten uitstulpt. Het komt dikwijls voor bij een te kleine borsten. Het tepelhof wordt vlakker gemaakt door het teveel aan borstklierweefsel onder het tepelhof te verwijderen. Daarna moet in vele gevallen een borstprothese geplaatst worden omdat er te weinig borstklierweefsel is.

2. Extra tepels op de tepellijn
Dit is een zeer zeldzame aandoening waarbij men verschillende tepels vindt op een zogenaamde "melklijn", de overtollige tepels kunnen weggenomen worden.

Tepelcorrectie bij extra tepels

3. Te groot tepelhof
Een excisie van het overtollige weefsel aan de buitenrand maakt de tepel weer kleiner. Dit is de zogenaamde "Donut" excisie. Hiervoor kan je een tepelcorrectie laten uitvoeren.

 

 

 

 

 

 

4. Ingetrokken tepels

Hierbij bestaan er twee types:

  • Het eerste type ingetrokken tepel is de ‘normaal gevormde’ tepel die occasioneel naar binnen klapt. Er zal een ringetje onder de huid geplaatst worden om te voorkomen dat de tepel nog naar binnen klapt. Deze ingreep laat geen littekentjes na. Borstvoeding geven is geen probleem na deze tepelcorrectie, de melkgangetjes blijven intact.
  • Het tweede type is de ‘slecht aangelegde’ ingetrokken tepel. Dit kan voorkomen vanaf de puberteit en is iets moeilijker te behandelen. Er wordt een litteken gemaakt door de tepel om de melkgangetjes los te maken. Deze kanaaltjes trekken de tepel naar binnen. Na een tepelcorrectie van dit type ingetrokken tepel is borstvoeding geven soms niet langer mogelijk.

De tepels zijn ingetrokken omdat de melkgangen te kort zijn. Men moet ze dus doorsnijden opdat de tepel terug te voorschijn komt.

Een alternative methode voor tepelcorrectie bij ingetrokken tepels bestaat er in met een toestel onderdruk te geven, zodat de melkgangen gaan uitrekken totdat de tepel terug zichtbaar is.

De tepelcorrectie gebeurt onder plaatselijke verdoving en na de ingreep kunt u onmiddellijk weer naar huis.

Tepelcorrectie is dé methode om een ingetrokken tepel te behandelen.

 

Tepelcorrectie bij ingetrokken tepel

Er zijn geen noemenswaardige complicaties bij een tepelcorrectie, behalve af en toe een bloeding. Dit zal het goede resultaat op lange termijn niet beinvloeden.

Deze ingreep voor het uitvoeren van een tepelcorrectie zal gebeuren onder plaatselijke verdoving en is ambulant.