GEZWELLEN VAN DE HUID | Plastische chirurgie Corpus Plus

GEZWELLEN VAN DE HUID

De meeste gezwellen van de huid zijn onschuldig en veel voorkomend. Op en onder de huid kunnen allerlei verdikkingen voorkomen. Een verdikking van de huid wordt ook wel gezwel genoemd.

‘Tumor’ is de Latijnse term voor ‘zwelling’ en de term tumor kan dan ook in principe voor alle soorten gezwellen van de huid worden gebruikt. Meestal wordt met de term ‘tumor’ een kankergezwel bedoeld, maar deze benaming is niet juist. Een tumor kan namelijk goedaardig zijn, en in dat geval is er géén sprake van kanker. Alleen als er kwaadaardige cellen in een gezwel/tumor voorkomen, is er sprake van een kankergezwel.

Goedaardige gezwellen van de huid:

Goedaardige huidafwijkingen zijn abnormale gezwellen van de huid die de omliggende lichaamsweefsels niet binnendringen of vernietigen en niet uitzaaien naar andere lichaamsdelen.
De gezwellen van de huid die goedaardige zijn kunnen op het gehele lichaam voorkomen. Ze zijn begrensd, ontwikkelen zich vaak traag en zijn onschuldig. Vaak stopt de groei van deze gezwellen van de huid vanzelf en wordt de afwijking kleiner of verdwijnt zelfs helemaal. De oorzaak van goedaardige huidafwijkingen is vaak onduidelijk. Bepaalde soorten huidafwijkingen komen vaker voor in één familie. 

Moedervlekken (naevi) , gesteelde moedervlekken (fibromen), vetbulten (lipomen), zijn voorbeelden van goedaardige tumoren. Hoewel deze goedaardig gezwellen van de huid niet levensbedreigend zijn kunnen ze functioneel of cosmetisch storend zijn.

Kwaadaardige gezwellen van de huid:

Wanneer tumoren kwaadaardig zijn, spreken we van huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende kanker. Deze vorm van kanker ontstaat doordat huidcellen ongeremd gaan groeien waardoor een kwaadaardige tumor ontstaat. De grote boosdoener voor huidkanker zijn de UV-stralen afkomstig van de zon. Voorbeelden van kwaadaardige huidtumoren zijn: Melanomen, basaliomen (Basaalcelcarcinomen), en plaveiselcelcarcinomen.

Een zeer goede beschrijving van letsels die op weg zijn om kankers van de huid te worden zijn door collega Dr. Mestdagh beschreven. Erg nuttig zijn de tips om zelf uw eigen huid te onderzoeken.

Alle gezwellen van de huid kunnen verwijderd worden.  Het ziekenfonds komt hierin tussen.​

Een kwaadaardig gezwel van de huid moet noodzakelijkerwijze in de diepte worden weggenomen zodat men zeker is dat alles weggenomen is, zowel in horizontale zin als in vertikale zin. De opening die hierdoor ontstaat zal ofwel eenvoudigweg gesloten worden ofwel zal er weefsel van uit de omgeving aangebracht worden. Dat is het principe van de lokale "flappen".

Alle goedaardige gezwellen van de huid en zeer oppervlakkige tumoren (bvb een naevus) kunnen weggeschaafd worden door het verwijderen van de opperhuid en een klein deel van de dermis.

Deze wonden genezen doorgaans zonder zichtbaar litteken.