SCHAAMLIPCORRECTIE | Corpus Plus

Schaamlipcorrectie

Voor wie is een schaamlipcorrectie geschikt?

Door zwangerschap of veroudering kunnen de schaamlippen groter worden, een schaamlipcorrectie kan een oplossing bieden en is een relatief eenvoudige ingreep.

Wanneer de binnenste schaamlippen (ook wel kleine schaamlippen genoemd) dusdanig groot zijn dat ze verder uitsteken dan de buitenste schaamlippen, kun je hier hinder van ondervinden. 

De klachten die je kan ervaren kunnen zowel fysiek als psychisch zijn. Pijn of ongemak bij dagelijkse bezigheden zoals fietsen, paardrijden, andere sporten of bij het vrijen kunnen hierdoor onstaan. Soms zorgen grote(re) schaamlippen ook voor pijn bij het dragen van strakke kleding. Psychische klachten kunnen zich uiten in de vorm van schaamte. Hebt je last van een of meer van deze klachten, dan is een schaamlipcorrectie de oplossing.

Wat is een schaamlipcorrectie?

Bij een schaamlipcorrectie (labiacorrectie) worden de binnenste schaamlippen (labia minora) operatief verkleind zodat ze binnen de buitenste schaamlippen (labia majora) vallen en hierdoor beschermd worden.

Een schaamlipcorrectie zorgt voor een betere verhouding tussen de binnenste en buitenste schaamlippen. Door zwangerschap of veroudering kunnen de schaamlippen langer worden. Pijn of ongemak kunnen hierdoor ontstaan. Een schaamlipverkleining is een relatief eenvoudige ingreep waarbij u dezelfde dag nog naar huis kan. Een schaamlipverkleining is vaak onder plaatselijke verdoving en/of sedatie, afhankelijk van uw voorkeur. Bij een plaatselijke verdoving krijgt u een aantal prikken in uw schaamlippen zodat uw schaamlippen verdoofd zullen aanvoelen. Bij sedatie slaapt u eerst en worden dan de prikken voor plaatselijke verdoving toegediend.

Wij gebruiken resorbeerbare hechtingen die dan ook niet moeten weggenomen worden, ze verteren vanzelf.

Meer informatie?

Contacteer mij vrijblijvend voor meer informatie over de mogelijkheden van een schaamlipverkleining of maak een afspraak. Wij helpen u graag verder in onze kliniek in Antwerpen.

Hoe gaat een schaamlipcorrectie in zijn werk?

In overleg met de plastisch chirurg wordt bepaald hoeveel huidoverschot er verwijderd zal worden. Onder plaatselijke verdoving neemt de plastisch chirurg het aangegeven deel weg, waarna de wond zorgvuldig gesloten wordt. De schaamlipcorrectie is een dagbehandeling en duurt gemiddeld een uur.

Om te beginnen wordt het teveel aan schaamliphuid aangetekend en weggesneden.Schaamlipverkleining
Dit kan op twee manieren:

  • ofwel door binnen de schaamlippen een deel weg te nemen (zie tekening).
  • ofwel door het wegnemen van de vertikale overtollige weefsels.

Daarna worden de wondranden met een dunne verteerbare draad gesloten, om te vermijden dat de patiënt de draadjes moet uitnemen.

Hier ziet u een aantal voorbeelden.

 

 

 

 

Zijn er complicaties na een schaamlipcorrectie?

Na de operatie kan er zwelling van de schaamlippen en wat bloedverlies optreden. De schaamlippen zitten vol bloedvaatjes, waardoor er ook snel bloeduitstortingen kunnen optreden. De wonde wordt met oplosbare hechtingen gesloten. De eerste dagen kunnen gevoelig en pijnlijk zijn.

Een nauwkeurige bloedstelping is belangrijk. Anders bloedt de wonde na en kan zich een hematoom vormen met opzetten van kleine en grote schaamlippen. Op lange termijn heeft dit echter geen gevolgen.

Infecties bij een schaamlipcorrectie komen maar zeer zelden voor dankzij de goede doorbloeding van de schaamlippen.

U kunt de pijn bestrijden met pijnstillers en koude kompressen geven verlichting.

De meeste patiënten zijn in staat om terug te keren in hun normale activiteiten zoals school en werk een week na de operatie. Het zal wel enkele weken duren voordat de schaamlippen volledig zijn hersteld.

De postoperatieve pijn is matig gedurende 1 dag na de ingreep. U moet de week na de operatie wel een strikte hygiëne respecteren:

  • spoelen van de zone met een vloeibaar antisepticum
  • aanbrengen van een gepaste antiseptische crème

De hechtingen gebeuren met verteerbare draadjes, dus geen pijnlijke verwijderingen.

Een schaamlipcorrectie is een relatief eenvoudige ingreep waarbij u dezelfde dag nog naar huis kan.