SOORTEN BORSTPROTHESEN | Corpus Plus

SOORTEN BORSTPROTHESEN

Alle prothesen in België moeten nu door de overheid goedgekeurd zijn. Zo moeten ze o.a. scheurvast zijn en medische siliconen bevatten. We bespreken hier de algemene kenmerken van prothesen zoals vorm, inhoud en mantel.


Soorten borstprothesen


De patiente krijgt altijd de prothese die zij wenst.Alle merken die in België verdeeld worden zijn goedgekeurd door de overheid.


Welk merk is nu het beste ?

Ik gebruik dikwijls Motiva implantaten, maar andere prothesen kunnen geplaatst worden. Als ze in België verkocht wrden, dan hebben ze de kwaliteitstest doorstaan.


1. De nieuwste  generatie borstprothesen: Motiva ProgressiveGel Plus.


In 2015 zijn er stevige vernieuwingen in de ontwikkeling van borstprothesen. We zetten even op een rijtje waarom ik de nieuwe Motiva implantaten -de ProgressiveGel PLUS- gebruik en deze beschouw als technologische topproducten :


1. Het zijn prothesen gemaakt volgens een nieuw "monobloc" principe.

Alle elementen van de mantel van de prothese zijn nog veel steviger gemaakt . Ze weerstaan veel beter tegen uitrekking en kunnen hogere trekkrachten weerstaan, zonder te scheuren.Ze behouden hun vorm bij elke beweging en elke druk. Plooien kunnen niet meer ontstaan waardoor scheuren ook vermeden worden.


2.Er zit een blauw beschermingslaagje tegen het "silicone bloeden"

Silicone gel doorsijpeling naar buiten  wordt tegengegaan. Die "bluseal" houdt de silicone tegen. De chirurg kan  bij plaatsing van de prothese nagaan of de gehele prothese wel goed beschermd is. De mantel verkleurt inderdaad mocht er een gebied zijn waar silicone later dreigt door te sijpelen.


3.De inhoud bestaat uit cohesive gel,

Waardoor geen uitsijpeling van de inhoud gebeurt bij beschadiging  van de mantel (bvb door een steekwonde) . Deze gel heeft in vergelijking met andere prothesen een hoge viscositeit ( = stroperigheid), een hogere elasticiteit ( = rekkracht) en hogere cohesiviteit ( de silicone valt niet uit elkaar, maar blijft samen)

Al deze eigenschappen maken ook dat de inhoud een veel natuurlijker uitzicht en gevoel geeft.


4.Deze prothesen zijn gewaarborgd gedurende 10 jaar. Mocht er een scheur ontstaan in de mantel, dan worden de implantaten gratis vervangen door de fabrikant. Maar ze kunnen een leven lang mee door hun stevige konstructie.


5.Elke prothese komt met zijn identiteitskaartje, waar alle gegevens opstaan. Men kan zich dan ook registreren met dit kaartje op de website van Motiva in het Engels, Frans of Spaans.


6.RFID identificatie Chip : Men kan kiezen om een prothese met chip zodat men later en alleen met speciale lezers kan weten welke prothese er in zit. U kiest zelf of u deze chip in de prothese wil hebben.


7.Keurmerk

Tenslotte zijn deze prothesen niet alleen goedgekeurd door de Belgische overheid, ze hebben ook het CE keurmerk, wat betekent dat de producten overeenkomen met de strenge reglementering aangaande veiligheid, gezondheid en ecologische vereisten in de productie.


2. De verschillende onderdelen van een prothese moeten van de beste kwaliteit zijn :


1.De mantel of enveloppe

Alle prothesen hebben een altijd mantel uit silicone-rubber. Deze is stevig genoeg om alle mogelijke klappen te verdragen. Het risico op scheur is dus uiterst klein. Bij triple lumen prothesen bestaat de mantel uit drie lagen, wat een uizonderlijke stevigheid koppelt aan een grote soepelheid. Scheuren in prothesen zijn nu een grote uitzondering geworden.

  
2.De inhoud

De twee meest gebruikte vullingen zijn silicone-gel en fysiologisch water.


A.De silicone-gel gevulde prothesen

Zijn te verkiezen omdat ze de borst een natuurlijker uitzicht en gevoel geven. De beste prothesen hebben een cohesive gel , wat betekent dat de gel vrij vast is en dus niet uitloopt.


Het risico dat de prothese scheurt is nu bijna uitgesloten dank zij  de nieuwe technieken bij fabricage. Het risco op lekkage mocht de mantel toch doorbroken worden door bvb een ongeval is eveneens miniem, de inhoud is niet vloeiend maar gelachtig.Zelfs in dat geval heeft men ruimschoots de tijd om de prothese te vervangen zonder gevolgen voor het lichaam.


Bovendien trekken de nieuwe prothesen niet meer in plooien, waardoor zowel het uitzicht en gevoel beter zijn.Door de sterke gel gaan de prothesen ook niet meer vervormen, wat soms gebeurde  bij het inbrengen.


B.De prothesen gevuld met fysiologisch water


Een goed alternatief. Het gevoel is niet zo natuurlijk als bij silicone-gel. Soms kan men last hebben van het "klotsen" van de prothese omdat ze gevuld is met water.

Wanneer het onderhuids vetweefsel dun is, kan de mantel ook in zichtbare plooien trekken door de geringe weerstand van het fysiologisch vocht. Dit noemt men "rippling".3.Verschillende vormen, texturen en profielen van prothesen :


A.Anatomische prothese en  ronde prothese.


Op de volgende site kan U voorbeelden zien van ronde en anatomische prothesen :www.mentorcorp.com/breastsurgery/reconstruction/breast-implants.htm


Meestal wordt een ronde prothese gestoken, zeker wanneer de persoon een

voldoende dikke vetlaag heeft. De bovenrand van de prothese wordt niet zichtbaar

onder de huid.


Een anatomische prothese is druppelvormig ,ze heeft een dunner worden de

bovenpool.Ze wordt geplaatst bij zeer magere patienten waarbij de bovenrand van

de prothese anders zichtbaar is.


Aangezien de anatomische prothese een vertikale as heeft, is het nodig ze altijd via een

inframammaire toegangsweg in te brengen


B.Profielen : Laag-,medium-, en hoogprofiel prothesen


Al naar gelang men voor een bepaalde basis meer hoogte wenst te geven, bestaan

er laag- , middel- en hoogprofiel prothesen. Meestal zijn lage en middelhoge prothesen

ideaal.


C.Textuur : de oppervlakte van de mantel of enveloppe


Men kent gladde of ruw getextureerde protheses. De ruwe prothesen zouden iets

minder inkapseling vertonen (zie kapselvorming). De gladde worden niet dikwijls

meer gebruikt.