Pagina niet gevonden | Plastische chirurgie Corpus Plus

Pagina niet gevonden

Foutmelding

The page you requested does not exist. For your convenience, a search was performed using the query buikwandcorrectie buikcorrectie fotos abdominoplastie.
Buikwandcorrectie, abdominoplastie

Voor een strakkere buik en taille is een buikwandcorrectie of abdominoplastie de beste behandeling. Bij een buikwandcorrectie worden de overtollige huid en het overtollig vetweefsel verwijderd. Dit is een zeer frequent gevraagde ingreep na zwangerschap of obesitas. De beste resultaten zijn er bij een slappe huid, een slappe buikwand en niet te veel vetweefsel onder de spieren.

Er zijn verschillende oplossingen al naar gelang er meer of minder overschot aan huid is:

  • De eenvoudige wegname van huid onder de navel, zonder opspanning van de spieren (panniculectomie).
  • De klassieke abdominoplastie: wegname van huid en aanspannen van de bedekking van de spier.
  • De hoge spanningsabdominoplastie waarbij de huid niet alleen in vertikale,maar ook in laterale zin wordt aangespannen en weggenomen. Er wordt tevens een liposuctie gedaan. Deze laatste techniek is de regel geworden.

Verlies uw overtollige kilo’s buikwandcorrectie of abdominoplastie

Heeft u last van overtollig vet na uw zwangerschap of hebben de kilo’s zich in de loop der jaren vastgezet op uw buik? Als u zich stoort aan de praktische of esthetische gevolgen van uw toegenomen buikomvang dan kunt u een operatie overwegen. In sommige gevallen worden een voorafgaand dieet en beweging aanbevolen, dit geeft betere resultaten. Bij huidoverschot, overmatig vetweefsel of een uitgezakte buik, kunt u een buikwandcorrectie (buikcorrectie, buikplastie of abdominoplastie) laten uitvoeren in onze kliniek.

1. De klassieke ingreep in het kort

Een buikwandcorrectie vindt plaats onder algemene anesthesie en duurt ongeveer 2 uur. Deze operatie wordt indien nodig voorafgegaan door een liposuctie van de heupen. De incisie gebeurt zo laag mogelijk, zodat het litteken verborgen blijft onder de rand van de slip. U kunt het ziekenhuis normaal gezien verlaten na 1 nacht.

Kan een buikwandcorrectie samen met een liposuctie van de buikwand?

Een liposuctie samen met de klassieke buikwandcorrectie is af te raden. Beslissende factoren zijn de plaats van het vet (hoog of laag), de algemene toestand van de patient, de aanwezigheid van littekens. Mocht de liposuctie te veel risico's inhouden dan kan ze nog altijd na een 3-tal maanden als een afzonderlijke ingreep uitevoerd worden.

2. De uitgebreidere abdominoplastie met hechting onder hoge spanning (High Tension Abdominoplasty)

In het begin van de jaren 90 zijn er nieuwe technieken ontwikkeld die zowel een beter esthetisch resultaat als een hogere veiligheid nastreven. Men heeft vastgesteld dat een abdominoplastie een veel beter resultaat geeft als men de flanken en de heupen mee behandeld (zie tekening).

Dit zijn de basisprincipes:

  • Het litteken wordt gepland binnen de contouren van de slip die patiente normaal draagt. Dit zal hoedanook een laag geplaatst litteken zijn.
  • De buikhuid wordt uitsluitend in zijn centraal gedeelte ondermijnd. Dit is nodig om toegang te krijgen tot de spierfascia die als een corset opgespannen wordt met een rij draden. Daardoor trekt de buik in.
  • De huid in het centrale gedeelte tussen navel en pubis wordt in de regel volledig weggenomen om een natuurlijker resultaat te bereiken. De spanning moet niet al te groot zijn
  • Er is geen laterale ondermijning van de huid onder de borsten (zie tekening). Daardoor kan er in die gebieden een liposuctie worden gedaan, zonder gevaar voor doorbloedingsstoornissen. Er zijn immers geen bloedvaten gesneuveld.
  • Onderaan aan de zijkanten -ter hoogte van de flanken- gaat men meer huid wegnemen.
  • Het litteken wordt onder spanning gehecht (zie tekening) er is tractie van het borstbeen tot de pubis in vertikale zin.
  • Er kan zonder gevaar een liposuctie van de taille en de heupen gedaan worden
  • Het litteken gaat langer zijn om dit alles te bereiken.

De nadelen

  • De ingreep is moeiljker en duurt langer.
  • Het litteken loopt schuin uit naar de heupen en is daardoor langer.
  • Er kan op de middenlijn geen liposuctie gedaan worden.

De tekening hieronder legt uit hoe een hoge spanningsabdominoplastie gebeurt:

  • Geel: losmaken van de huid
  • Rood: wegname huid
  • Stippellijn: litteken
  • Pijlen: tractie naar beneden
  • Kruisjes: hechtingen tussen huid en fascia

Contacteer mij voor meer informatie

Hieronder vindt u meer informatie over een buik- of buikwandcorrectie. Heeft u toch nog vragen over deze ingreep? Aarzel dan niet om mij te contacteren.

Wanneer kan een buikcorrectie?

Vooral op latere leeftijd en na een zwangerschap kan de buikwand het begeven. Het gevolg is een doorhangende buik en/of overtollige huid die in een plooi over de pubis gaat hangen. 

Echt obese mensen kunnen door deze buikwandcorrectie maar matig geholpen worden. Doordat het vetweefsel ook achter de buikwand ligt, rondom de organen, zal een aanspannen van de buikwand niet veel resultaat geven. Men krijgt de buikwand niet strak omdat dit vetweefsel tegenwerkt.

Ideale kandidaten zijn slanke mensen, met een teveel aan huid en een doorzakking van de buikwand maar zonder bijzondere vetophoping. Die toestand komt na een zwangerschap soms voor.

Soms wordt gevraagd of een dikke buik met liposuctie alleen kan verholpen worden. Dit helpt niet. Het probleem kan mogelijk nog verergeren, omdat de buikhuid na een liposuctie gaat doorzakken (zie tekening). 

Wat is een vetschort?

Buikwandcorrectie vetschort     Buikwandcorrectie door liposuctie

Onder vetschort verstaat men een over de pubis hangende huidoverschot die voor functionele last kan zorgen (hinder bij normale beweging, intertrigo, schimmelinfecties). We zien dit soort van patienten meer en meer omdat ze vermageringsingrepen ondergaan met twintig kilo of meer en met een overschot aan huid bij de plastische chirurg terecht komen.

Vermageren voor de buikwandcorrectie

Het is zeer belangrijk dat patient -indien er tijd voor is en de nodige moeite kan opgebracht worden- enkele kilo's vermagert. Het resultaat is dan des te beter, omdat het vet voor en achter de spieren wegsmelt en het spierkorset steviger aangesnoerd kan worden. De motivatie hiertoe is groot omdat de inspanning slechts over enkele maanden nodig is. Dit dieet kan gebeuren onder begeleiding van een dietiste.

Wanneer is een buikwandcorrectie af te raden?

Men zal zich in die gevallen best laten opereren na de laatst voorziene zwangerschap, omdat een nieuwe zwangerschap het goede resultaat gedeeltelijk teniet kan doen. De angst dat een zwangerschap na een abdominoplastie niet mogelijk zou zijn bij gebrek aan huid is echter ongegrond. De huid en de spieren kunnen zonder problemen uitrekken.

Soms wordt een buikwandcorrectie afgeraden. De patient kan een slechte doorbloeding hebben door bijvoorbeeld aderverkalking ook littekens van een vorige ingreep kunnen de doorbloeding van de huid verminderd hebben. Bij patienten die zwaar roken is de doorbloeding tijdelijk ook sterk verminderd.

Een vorige liposuctie van de buik mag niet recenter zijn dan 6 maanden.

Hoe gebeurt een klassieke buikwandcorrectie?

Een buikwandcorrectie kan veel vragen oproepen, bv. over wat er gebeurt met de navel. Wij leggen u de technische kant haarfijn uit.

Buikwandcorrectie op klassieke wijze   Buikwandcorrectie voor de navel 

Indien nodig wordt vooraf eerst een liposuctie of vetafzuiging van de heupen doorgevoerd. De buikwand wordt ingespoten met fysiologisch vocht met adrenaline om de bloedingen te verminderen.

Dan maakt men een lage en brede incisie boven de pubis. Men zorgt er voor dat het litteken zo laag mogelijk blijft en verborgen blijft binnen het broekje. Er zijn verschillende lijnen mogelijk, een courante is de « gull-wing » incisie of « zeemeeuw-incisie ».

De huid en onderhuids vetweefsel worden tot onder de borsten losgemaakt. Dit is nu minder uitgebreid dan vroeger ten einde de gevoelszenuwen zoveel mogelijk te sparen (zie tekening hiernaast: de gele zone word vrijgemaakt van de spieren).
De navel zelf blijft ter plaatse. Hij wordt dus niet verplaatst, zoals men dikwijls denkt.

De spieren van de buik worden extra aangespannen met niet oplosbare draden, waardoor een intern corset (spiercorset) ontstaat dat borg staat voor een plat resultaat op termijn (zie tekening hieronder)Door buikwandcorrectie de spieren van de buik aanspannen
De overtollige huid wordt weggesneden. Meestal gaat het om de volledige ellips huid tussen pubis en navel. De navel wordt terug ingeplant in de huid. Men behoud dus de oorspronkelijke navel die bovendien op dezelfde plaats als vroeger blijft zitten. Hierbij moet men op twee esthetische details letten:

De navel is altijd een beetje ingetrokken, hij wordt dus vastgemaakt in de diepte.
Het vetweefsel rond de navel zorgt voor het putje van de navel. Er moet altijd een beetje vetweefsel weggesneden worden om dit effect te bereiken. 

Tenslotte worden de wondranden in twee lagen gehecht. Drainagebuisjes zorgen eventueel voor het afvoeren van overtollig bloed. 

De ingreep gebeurt onder algemene anesthesie, duurt ongeveer 1u30 tot 2 uur en vereist meestal een hospitalisatie van één nacht.

Mogelijke complicaties bij een buikwandcorrectie

Het totale aantal complicaties bij een buikwandcorrectie is uiterst gering: in minder dan 2% van de gevallen treden er problemen op. Wij informeren u over de meest voorkomende complicaties.

A. De korte termijn problemen: 

Kortademigheid

In het begin wordt de abdominale ademhaling gehinderd door de pijn en het inwendig korset. Dit gaat weg na één of twee dagen. Vooral obese patienten zijn hier onderhevig aan.

Secreties worden in overvloed geproduceeerd door mensen die roken. In de mate dat ook secreties in de longen moeilijk naar boven komen doordat patient vermijdt te hoesten, wordt er kinesietherapie voorgeschreven voor de duur van de hospitalisatie (bvb. door tapottage, om de fluimen los te maken ...).

Rugklachten 

Rugklachten onstaan alleen maar omdat patienten niet rechtop durven te komen uit schrik hun wonde te doen scheuren. Wanneer de patient uit bed komt om te wandelen (tweede dag) dan moet zij/hij volledig recht staan.

Blauwe plekken of Ecchymosen 

Blauwe plekken kunnen zich na een dag ontwikkelen en zullen na ongeveer een week wegtrekken. Het belangrijkste verschijnsel is het oedeem, waar we het later over hebben.

Het Hematoom 

Hematomen zijn vrij zeldzaam bij buikwandcorrectie omdat men een goed zicht heeft op de operatieve streek en elk bloedvat kan stelpen. Bovendien zijn de bloedvaten vrij klein. Het risico op postoperatieve bloedingen is kleiner dan bij andere ingrepen.
Drainages zorgen er voor dat overtollig bloed toch kan afgevoerd worden.

De infectie 

Infecties zijn eveneens zeldzaam. De buikwand is goed doorbloed en beschermt tegen contaminatie en beginnende infecties.

Wat af en toe voorkomt is een lokale infectie van de navel, omdat een draadje vergeten werd. Eens de draad weg, verdwijnt de infectie.

Afsterven of Necrose van de huid 

Zeer uitzonderlijk is het gedeeltelijke afsterven van de huid. De oorzaak is meestal een slechte doorbloeding van de huid. Een patient kan bijvoorbeeld lijden aan atheromatose of aderverkalking. Zij of hij kan een vroegere ingreep ondergaan hebben met een litteken dat de doorbloeding van de buikhuid sterk verminderd.

Patienten die sterk roken staan eveneens bloot aan deze complicatie en het is dus belangrijk de rookgewoonte tot een absoluut minimum te herleiden een tiental dagen voor en na de ingreep.

Het oedeem

Oedeem is een tijdelijke zwelling van de weefsels, die altijd optreedt na een abdominoplastie. Het is een uiting van de verdediging van het lichaam tegen het operatief trauma.

Deze zwelling komt een dag na de ingreep op en blijft vrij lang bestaan, soms wel tot enkele weken daarna. Dit komt omdat het netwerk van lymfebanen door de ingreep deels onderbroken is en de lymfe niet meer volledig afgevoerd wordt. Een deel blijft in de onderhuidse weefsels zitten totdat de stroom in het netwerk weer hersteld is.

Het gebied van navel tot pubis is het meest getroffen door oedeem. Nogal wat patienten maken zich zorgen over het uitzicht, maar de dikte vervlakt over verloop van enkele maanden vanzelf.

Seroom: de meest voorkomende tijdelijke complicatie bij een buikwandcorrectie

Wanneer de productie van lymfevocht de capaciteit om het weg te draineren overschrijdt, dan hoopt dit vocht zich op een bepaalde plaats op. Dit wordt meestal zichtbaar enkele dagen na de ingreep. Er wordt een -dikwijls assymetrische- zwelling opgemerkt op de buik en de spanning is voelbaar op die plaats.

De chirurg zal een punctie doorvoeren om het seroom te draineren. Wanneer dit gebeurd is, verdwijnen de zwelling en de spanning onmiddellijk. Soms moet deze punctie in de eerste weken herhaald worden totdat het lymfevocht zijn normale weg vindt via de lymfevaten.
Een seroom laat geen sporen na. Soms is er lokaal een hardere plek littekenweefsel te voelen, maar ook die verdwijnt over de volgende maanden.

B. De lange termijn problemen:

1. Huidoverschot op de zijkant van het litteken

Soms is er huid teveel aan beide zijden van de wonde. Bovendien wordt deze huid ondersteund door vetweefsel, waardoor deze huid naar buiten wordt geduwd.

De behandeling bestaat dus uit een wegname van de overtollige huid maar vooral uit een wegname van het vetweefsel eronder. Beiden kunnen gedaan worden 3-6 maanden na de ingreep en onder plaatselijke verdoving.

2. Assymetrie van het litteken of van de navel, te kleine of te grote navel

Assymetrieen in de plaatsing van het litteken kunnen voorkomen als er op een assymetrische manier huid werd weggenomen of bij andere technische onvolmaaktheden. Deze assymetrieen kunnen vrij gemakkelijk opgelost worden onder lokale anesthesie. Navels die te klein, te nauw of te groot zijn kunnen eveneens onder lokale verdoving worden verbeterd.
Assymetrische positie van de navel kan natuurlijkerwijze optreden. Men moet de patient er preoperatief op wijzen. Uitzonderlijkerwijze kunnen navels tijdens de ingreep te lateraal ingeplant worden. Aan die toestand kan ook verholpen worden, maar dit laat soms een litteken na naast de navel.

3. Ingesnoerd navellitteken

Heel uitzonderlijk gaat het litteken van de navel zo sterk samentrekken, dat er nauwe opening ontstaat waaronder de navel ligt. Dit kan onder plaatselijke verdoving hersteld worden .

4. Overtollige huid na een buikwandcorrectie

Zeer uitzonderlijk gebeurd het dat zich opnieuw wat overtollige huid vormt, dat gaat doorwegen op het litteken. Dit is niet een gevolg van de ingreep, waar steeds voor optimale resectie (en dus opspanning van de huid) wordt gezorgd. Er zijn echter huidtypes die weinig elastine bevatten en die vlug terug uitzakken. De enige oplossing is een bijkomende wegname van die huid, eventueel onder plaatselijke verdoving. Dit is uiteraard helemaal niet zo zwaar als de abdominoplastie zelf omdat alleen huid wordt weggenomen ter hoogte van het litteken.

5. Verminderde gevoeligheid van de huid onder de navel

Een verminderde gevoeligheid -over een wisselend areaal van de huid- kan tussen navel en pubis optreden. Meestal is er een ongevoeligheid in de eerste weken, maar geleidelijk aan komt die gevoeligheid terug. De mate dat ze terugkomt is niet te voorspellen. Deze permanent verminderde gevoeligheid of hypoesthesie wordt door de patienten in de regel niet als zeer storend ervaren. Er zijn echter geen behandelingen die de gevoeligheid zouden kunnen verbeteren.

1. De voorbereiding voor de ingreep

Consultatie

Een persoonlijke consultatie gaat elke ingreep vooraf. Dit kan eventueel de dag zelf of ervoor. Dit hangt van de omstandigheden af.
We hebben consultaties op dinsdag vanaf 16u30 en zaterdag vanaf 10u30, na afspraak. Telefoneer voor een afspraak op 0032-(0)3 320 50 00

Monica Ziekenhuis
Florent Pauwelslei 1
2100  Deurne (ten oosten van Antwerpen)
België

Een afspraak kan ook op een andere dag indien dinsdag en zaterdag niet gaan.
Telefoneer voor een afspraak op 0032-(0) 475 74 08 84

Dossier opmaken

Er wordt in het bijzonder gekeken of u gezond bent om een ingreep te ondergaan en of bijzondere maatregelen dienen getroffen te worden indien u een risico hebt op diepe veneuse thrombose (DVT). Dit risico is echter zeer klein.

Voorafgaandelijke ziektes en operaties worden genoteerd, alsook allergieën, medicatie en andere belangrijke gegevens ter voorbereiding.

Roken

Roken is bijzonder schadelijk in geval van heelkunde omdat het de productie van slijmen in de longen bevordert. Bovendien vermindert het de doorbloeding van de weefsels, wat schade kan toebrengen aan de weefsels. Het is dan ook zeer belangrijk het roken te beperken. Dit dient besproken te worden voor de ingreep.

Bloedname

Een bloedname is vereist in geval van algemene anesthesie. Hiertoe wordt een voorschift gemaakt. De resultaten zijn geldig voor een maand, dus laten doen binnen de maand dat u geopereerd wordt. De resultaten worden best meegebracht indien u de bloedname niet in het ziekenhuis laat doen.

Verdere onderzoeken

Electrocardiogram en radiografie van de longen slechts indien aangewezen in bepaalde gevallen.

Foto's

Er worden voor en na de ingreep foto's gemaakt, in de eerste plaats om zelf na te gaan of de resultaten naar wens zijn. Eventueel kunnen ze ook naar de patient opgestuurd worden via e-mail.

2. De ingreep zelf

Opname

U wordt opgenomen in een kamer alleen, met twee of met vier. Vraag aan de receptie van het ziekenhuis welke de verschillende prijzen zijn die hiermee gepaard gaan. Lees de geschreven afspraken voor u ze tekent.

Betalingen

De voorschotbetaling gebeurt eveneens voor de ingreep aan de balie. Het kan met een kredietkaart (denk aan de limieten) of met cash geld. U krijgt dan een ontvangstbewijs. Pas na twee maand krijgt u een eindfactuur. Wij letten er op dat het voorschot de kosten dekt, maar dit is niet altijd het geval. Het type kamer, de variaties in toegediende medicatie en andere posten kunnen dit beinvloeden. Een eindfactuur wordt u na 2 maanden opgestuurd. Mocht deze afwijken van het voorschot, dan kijk neem ik dit met u door.

In een ziekenhuis is het nooit de geneesheer die facturen opstuurt, bij wet moet het ziekenhuis dit doen.

Nuchter zijn

Indien de ingreep gebeurt onder algemene verdoving, moet u nuchter zijn gedurende 6 uur voor de ingreep. Aangezien we in de namiddag opereren vanaf 13u15 kan u tot s'morgens 7u15 een volledig ontbijt nemen. Daarna mag u wat water drinken.

Pijn

Een buikwandcorrectie is vooral lastig door het ingesnoerde gevoel die het veroorzaakt in de eerste dagen. Dit gevoel wordt snel beter. U zal tijdens de ingreep en gedurende 24 uur na de ingreep intraveneuse pijnstillers krijgen.

U kan tot 2 gram paracetamol innemen en dit tot 3-4 dagen na de ingreep. Het is nuttig deze pijnstiller vooraf reeds te kopen. Paracetamol is te verkrijgen zonder voorschrift. Men kan in een ziekenhuis geen medicatie meegeven met de patiente.

Verband

Een nauw aansluitend verband wordt na de ingreep aangelegd:

  • Immobilisatie van de wonde met minder pijn tot gevolg.
  • Een antiseptische zalf verhindert infectie van de wonde.

3. Na de ingreep 
 

Overnachting

Eén nacht hospitalisatie wordt voorzien.

De redenen voor overnachting zijn:

  • Er wordt de eerste nacht over u gewaakt door gequalifieerde verpleegsters op de dienst.
  • Goed te herstellen van de algemene anesthesie.
  • Pijnstillers langs intraveneuse weg te krijgen die doeltreffender zijn dan pilletjes.
  • De volgende morgen een controle te kunnen doen, drainagebuisjes te verwijderen en een nieuw verband aan te leggen indien nodig.

Uiteraard is een overnachting duurder dan een daghospitalisatie.

Opvolging

Indien u in Belgie verblijft, dan volg ik de toestand persoonlijk op tot u naar huis gaat. Zoniet, wordt u verwacht op consultatie na 3 dagen, één week, één maand en zes maand. Dit schema kan varieren.

Verbanden

In de regel zijn de verbanden goed voor één week. Wij gebruiken als antisepticum altijd Isobethadine zalf, die zijn werking gedurende één week kan uitoefenen zonder problemen. Het is aan te raden deze zalf aan te kopen om later zelf het verband te kunnen wisselen, indien nodig.

Meestal wordt de zalf op de wonde aangebracht hierover komt een (gewatteerde) compresse en als laatste een kleefpleister type papierkleefpleister.

Hechtingen

Alleen niet resorbeerbare hechtingen dienen verwijderd te worden. De hechtingen dienen verwijderd te worden tussen dag 6 en 8.

Herstel

Onmiddellijk herstel (geen pijn, kunnen reizen zonder problemen, maar nog steeds gezwollen en blauwe verkleuringen) tussen 4 en 7 dagen.

Laat herstel (eindresultaat, zwellingen weg, geen gevoelige of pijnlijke gevolgen) tussen 8 en 10 weken. 

Bent u op zoek naar meer informatie over een buikwandcorrectie? Ontdek dan de veelgestelde vragen hieronder.

1. Hoe lang moet ik in het ziekenhuis?
Eén nacht in het ziekenhuis volstaat.

2. Hoe lang duurt het vooraleer ik mijn normale bezigheden kan doen? 
Een eerst moeilijke fase duurt ongeveer één week, waarbij best elke inspanning vermeden wordt. U zal zich moe voelen bij inspanning. Daarna komt een periode tussen de tweede week en 6 weken waar de toestand snel verbeterd.

3. Komt het probleem op latere leeftijd terug?
Dit hangt van de elasticiteit van de huid. Meestal blijft het resultaat over verschillende tientallen jaren . In geval de huid opnieuw zou doorhangen, is meestal een lage resectie nodig.

4. Welke sport mag ik doen na welke tijd?
Een abdominoplastie vraagt een geruime herstelperiode. Zwemmen kan reeds na 1 maand, andere sporten vragen 6 weken rust. Het is vooral de zwelling van de huid en onderhuid onder de navel die hinderlijk kan zijn. Men zal zich best laten opereren na de laatst voorziene zwangerschap, omdat een nieuwe zwangerschap het goede resultaat gedeeltelijk teniet kan doen. De angst dat een zwangerschap na een abdominoplastie niet mogelijk zou zijn bij gebrek aan huid is echter ongegrond. De huid en de spieren kunnen zonder problemen uitrekken.

5. Kan ik zwanger worden na een abdominoplastie?
Dit kan zonder problemen, de huid en de buikwand rekken uit. Het resultaat kan echter opnieuw een slappe huid en buikwand zijn, maar dit hangt vooral af van de elasticiteit van de huid en het gewicht dat u aan uw zwangerschap overhoudt.

Abdominoplastie (buikwandcorrectie) herstel

De buikwandcorrectie of abdominoplastie: wat u moet weten en nooit durfde te vragen.

Een abdominoplastie of buikwandcorrectie is een vrij uitgebreide ingreep. Maar ze is niet gevaarlijk. De volledige ingreep gebeurt boven de spieren. Er wordt niet in de buik geopereerd, wat bijvoorbeeld bij een keizersnede wel het geval is. Er zijn maar weinig complicaties mogelijk en ze zijn uiterst zeldzaam. Zelf heb ik slechts één geval gekend van slechte doorbloeding van de huid. Een infectie heb ik nooit gezien.

Hoe lang duurt het herstel bij een abdominoplastie of buikwandcorrectie?

Het herstel is wel traag omdat de oppervlakte die moet helen een stuk groter is dan bij een appendicitis of een operatie van een galblaas. Na 7-10 dagen kunnen de hechtingen er uit en zet de genezing verder in.

Een doorgezakte buik met een overschot aan huid en een vetkussen: de behandeling

  • Eerst wordt zo nodig een liposuctie gedaan, deels om dit vet weg te zuigen, maar ook om de huid beweeglijker te maken. We kunnen ons dan beperken tot een 10-12 cm brede tunnel op de middellijn. Die wordt op de tekening in het groen aangegeven. Een beperkte ondermijning van de huid heeft als voordeel dat de bloedvaten en gevoelszenuwen worden gespaard.
  • De incisie wordt in een blauwe stippellijn weergegeven. Ze volgt zoveel als kan de bikinilijn zodat het litteken niet zichtbaar is. Daarna wordt de doorzakking van de buikwand behandeld. Er worden hechtingen geplaatst op de middellijn (de X op de tekening) om de buikwand in te trekken in een verticaal vlak.
  • Daarop volgt het naar beneden trekken van de huid en het zetten van verankeringspunten, de laterale X op de tekening .De bruine begrenzing toont aan hoeveel huid men kan wegnemen in het horizontale vlak. Doorgaans tot aan de navel, dikwijls enkele cm hoger.

Abdominoplastie - buikwandcorrectie

Kosten van een abdominoplastie.

Een abdominoplastie of buikwandcorrectie is onderhevig aan de derde betalingsregeling indien er een vetschort is die voor functionele hinder zorgt. In andere gevallen is deze ingreep volledig ten laste van de patiente.

Dr.H.Tytgat

Voor en na foto's

Abdominoplastie - buikwandcorrectie           Abdominoplastie - buikwandcorrectie

Abdominoplastie - buikwandcorrectie           Abdominoplastie - buikwandcorrectie

Wordt abdominoplastie terugbetaald?

Het komt zelden voor dat een abdominoplastie terugbetaald wordt door een zorgverzekeraar. Dit betekent dat u de operatie meestal zelf moet betalen. In een aantal gevallen is er echter een medische indicatie voor een buikwandcorrectie, waarbij er wel een vergoeding mogelijk is.

Abdominoplastie terugbetaaldWie zijn neus wat te groot of haar borsten wat te klein vindt, kan niet rekenen op de hospitalisatieverzekering om die ontevredenheid met plastische chirurgie te laten wegwerken. Het Riziv komt daar overigens ook niet voor tussen. In zo’n geval gaat het om de bewuste keuze van de patiënt om zo’n operatie te ondergaan. Een verzekering mag wettelijk gezien alleen tussenkomen als het gaat om een onzeker risico. Een bewust gekozen esthetische/plastische operatie, zonder dat daar een medische aanleiding toe is, is niet onzeker.

Wanneer een vrouw hersteld is van borstkanker bijvoorbeeld, en een reconstructieve plastische operatie wil, gaat het om meer dan alleen “mooier willen zijn”. Hetzelfde geldt voor wie met een gehavend gezicht uit een ernstig auto-ongeval komt, enzovoort. In dergelijke situaties vergoeden zowat alle hospitalisatieverzekeringen de reconstructieve ingreep. Uiteraard moet u zoals steeds rekening houden met eventuele franchise, vergoedingsplafonds, en dergelijke.

Wanneer wordt een abdominoplastie terugbetaald?

Logischerwijs zijn er strenge criteria om een medische indicatie te stellen. U kunt in aanmerking komen voor een vergoeding als u BMI 30 of minder bedraagt, gedurende 12 maanden stabiel is, en indien:

  • er een ernstige bewegingsbeperking is waarbij in staande positie de plooi van de hangende buikwand minimaal een kwart van de lengte van de bovenbenen bedekt;
  • er steeds terugkerende smetplekken zijn in de huidplooien onder de hangende buikwand, die ondanks adequate behandeling niet te voorkomen of te genezen zijn. Indien de smetplekken veroorzaakt worden door onvoldoende hygiëne, is vergoeding niet mogelijk;
  • er een ernstig verminking is van uw buik, als gevolg van een ziekte, ongeval of geneeskundige verrichting. Hiervan is sprake als er een zodanige misvorming is van de buik, dat deze vergelijkbaar is met misvormingen door brandwonden, reumatoïde artritis of verlamming van de aangezichtszenuw of amputatie van ledematen of geamputeerde borsten. Een overhang van de buik valt hier niet onder.

De mate van vergoeding, en of u ervoor in aanmerking komt, zal bij iedere zorgverzekeraar weer anders zijn en is ook afhankelijk van of uw enkel een basisverzekering heeft of ook aanvullend verzekerd bent. Verdere informatie daaromtrent kunt u opvragen bij uw zorgverzekeraar.

 

 

FOTO'S Klassieke Abdominoplasties

Bekijk voorbeeldfoto’s van abdominoplasties, waarbij de overtollige huid wordt verwijderd en de buik een inwendig korset krijgt. Het litteken zit binnen het slipje. Wilt u foto's opgestuurd krijgen in pdf formaat? Laat het mij weten via Hubert.tytgat@skynet.be

Voor       Na

 

Voor       Na

 

Voor       Na

Voor       Na

 

Voor        Na

 

Voor        Na

 

Voor        Na

Voor:

Abdominoplasties - buikwandcorrectie              Abdominoplasties - buikwandcorrectie

Na:

Abdominoplasties - buikwandcorrectie              Abdominoplasties - buikwandcorrectie

Abdominoplastie : nieuwere technieken

huidspanning van hoog naar laag waardoor grotere wegname van huid

Hoge spanningsabodminoplastie

Klassieke abdominoplasties geven niet altijd het gewenste resultaat omdat de huid alleen in een vertikale wijze wordt weggenomen.
Er bestaat meestal ook een huidoverschot in laterale zin, naar de lies toe.
Bovendien doet men meestal geen uitgebreide liposuctie op de buikwand omdat dit tot schade zou kunnen leiden.

Een hoge spanning abdominoplastie is in vele opzichten een volledig nieuwe techniek waarbij men maximale trekkracht uitoefent  op de huid , zowle in laterale als in vertikale zin.

De voordelen zijn meervoudig :

    Een liposuctie van zowel onderbuik als bovenbuik  kan uitgevoerd worden , wat een beter esthetisch resultaat geeft
    De zenuwen zowel als de bloedvaten worden niet doorgesneden, waarbij het gevoel van de huid van de onderbuik gevrijwaard blijft.
    De buikwand blijft ook beter doorbloed.

    Er kan meer huid worden weggenomen ,zowel verticaal als lateraal. Meestal de heel huid tussen navel en pubis
       De lymfevaten worden niet geraakt zodat  er geen uitstorting of seroom gebeurt
    Door de gelijkmatige trekkracht op de geheel buik uitgeoefend is er minder kans op problemen

De nadelen zijn :

    De ingreep duurt langer ( 3 uur ipv 2 uur)
    Daardoor is ze ook duurder
    Het litteken is langer omdat men ook lateraal huid wegneemt. Er wordt echter rekening gehouden dat het litteken zeer laag boven de pubis en in de liesstreek blijft.
    De patient moet in gebogen houding blijven gedurende 2-3 dagen om geen bijkomende tractie te hebben op de huid

De techniek in een notedop

    Liposuctie over het gehele abdomen
    Losmaken en wegname  van de huid tot de navel  
    De navel  wordt losgemaakt, maar blijft gesteeld ter plaatse zitten
    Een tunnel van 12 cm breed wordt gemaakt tussen navel naar boventot tegen het borstbeen.
    Horizontale hechtingen worden in deze tunnel geplaatst om een taille te maken
    Vertikale hechtingen worden tussen huid en fascia  geplaatst om de huid onder spanning naar beneden te brengen
    De overtollige huid wordt weggenomen
    De wonde wordt in 2 lagen gesloten
    De Navel wordt opnieuw op zijn oorspronkelijke plaats ingeplant en gehecht

Roze stippelllijn : hoge spanning abdominoplastie

Rimpels komen vooral in het gelaat voor en storen daar ook het meest. We behandelen zowel de niet heelkundige als de heelkundige methodes om ze te verminderen.


Daarnaast zijn er ook de plooien, die ook in het gelaat voorkomen (nasolabiale en mentolabiale plooien) en op het lichaam (armen, benen, romp). Dit is vooral het domein van de heelkunde, al zijn er nu ook methodes om dit op een niet invasieve manier te doen.


Om het plaatje volledig te maken is er nog een probleem met de verdeling van vetweefsel in gelaat en lichaam. Soms is er te veel vetweefsel ( liposuctie), soms te weinig (vettransplantatie). Dit wordt in een afzonderlijk hoofdstuk besproken.


Rimpels: indeling


A. De fijne rimpelsFijne rimpels op de wangen


Voorbeeld: rimpels op de wangen bij een 60-jarige patiënte, rimpels op de bovenlip bij rokers.

Fijne rimpels ontstaan :


  • uitsluitend op een dunne huid.
  • door blootstelling aan de zon. Meer dan 90% van de schade toegebracht aan de huid o.v.v. fijne rimpels worden veroorzaakt door de zon. Aan de ene kant hebben we een beetje zonlicht nodig om Vitamine D aan te maken, aan de andere kant is te veel zon schadelijk.
  • door verdunning van de dermis met de leeftijd met verlies aan elastine vezels (elasticiteit) en van collageenvezels (structuur en stevigheid).
  • door inwerking van het rokenstressvoedingsgewoontes en te weinig slaap.

B. De diepere rimpels


Voorbeeld: De voorhoofdsrimpels, de rimpels tussen de wenkbrauwen (glabellarimpels), de kraaiepootjes, de nasolabiale rimpel en de mentolabiale rimpel.

Deze rimpels ontstaan vooral door inwerking van de onderliggende spieren die steeds weer de huid "breken".


Rimpels: behandelingen


Diepere voorhoofdsrimpels


1. Fijne rimpels kunnen opgevuld worden. Dit gebeurt meestal door vulmiddelen of fillers zoals hyaluronzuur of Botulinetoxine:


Rimpels kunnen ook in een plooi zitten, zoals die van neus naar mondhoek (nasolabiale) en van mondhoek naar kaak (nasogeniale plooien) en sommige plooien in de wangen zelf. Deze methode is echter niet geschikt voor rimpels op de boven- en onderlip omdat de huid hier sterk verbonden is met de onderliggende spier.


2. Sommige dikkere rimpels worden behandeld door verlamming van de onderliggende spieren waardoor de huid zich zal ontspannen en de rimpel gladstrijkt.

Dit is de voorkeursbehandeling voor:


  • De glabella plooi tussen de wenkbrauwen (zie foto hierboven).
  • De kraaiepootjes aan de zijkant van de ogen.
  • De rimpels op het voorhoofd.

3. Een aantal fijnere en middeldiepe rimpels kunnen ook verbeterd worden door gerichte beschadiging van opperhuid en lederhuid door middel van dermabrasio, peeling, ultrasoon of laserbehandeling.


Het helingsproces dat daarna in werking treedt, veroorzaakt de volgende veranderingen:


  • Een nieuwe aanbreng van collageen, de hoofdstructuur van de huid.
  • Dit collageen zal kris-kras over de wonde liggen in tegenstelling tot het oude collageen dat de richting van de rimpels volgt. Daardoor zal er meer weerstand optreden tegen het vormen van nieuwe rimpels.
  • Het maken van een nieuwe opperhuid of epidermis.

Hoe dieper de beschadiging van de lederhuid, hoe meer risico op littekenvorming en depigmentatie (wegname van kleur). Het is dan ook logisch dat in gebieden waar de huid van nature zeer dun is, de beschadiging gemakkelijker kan optreden. Men moet een behandeling daarom aanpassen aan de dikte van de huid.


De plooien en de doorzakkende huid: voorbeelden en behandelingen


Voorbeelden


De nasolabiale en de mentolabiale plooien in het gelaat. Ze worden gladgestreken middels een facelift.


Plooien en doorzakkende huid in het gelaat


De "hamsterwangen" of ophoping van huid en vetweefsel op de kaaklijn juist voor de kin, ook hier zal een facelift kunnen helpen.


Maar ook een behandeling met ultrasonen kan helpen, indien men geen heelkunde wenst.


Vertikaal hangende plooien in de hals


Vertikaal hangende plooien -platysma- in de hals.


Een halslift zorgt zowel voor het verwijderen van de vertikale strengen (= platysma spieren) als het opspannen van de huid.


Ook doorhangende huid onder de kin kan verholpen worden met ultrasone behandeling.


Doorhangende huid onder de kin


Overschot huid bovenste oogleden. De behandeling is een bovenste ooglidcorrectie.


Overschot huid bovenste oogleden


 


Festoons of slingers onder het onderste ooglid. De behandeling is meestal een heelkundige wegname.


Slingers onder het onderste ooglid


Vetschort van de buik. De abdominoplastie is het heelkundig verwijderen van de vetschort en de omliggende weefsels.


Vetschort van de buik


 


Welke plooien kunnen verbeterd worden zonder heelkunde?


De plooien op de rug: ze zijn meestal het gevolg van vetopstapeling gekoppeld aan een uitzetting van de huid. Er zouden teveel littekens ontstaan indien men die plooien zou wegnemen door heelkunde. Deze plooien bestaan zowel uit onderhuids vet als uit doorgezakte huid.


Het vet kan gedeeltelijk door liposuctie worden weggenomen.

Dank zij een nieuwe methode -de hoge frequentie ultrasone behandeling- kunnen de plooien zelf ook gladgestreken worden. Hierbij worden kleine zones van verhitting aangebracht onder de huid, zonder dat de huid zelf beschadigd wordt. De huid wordt dan langs de binnenkant opgewarmd, waardoor er zich nieuw collageen vormt en het elastine de huid opnieuw opspant. Dit wordt hier uitgebreid besproken.


De hamsterwangen of doorzakking van de huid op de kaaklijn kunnen ook middels ultrasonen verbeterd worden.


Doorhangende huid onder de kin is ook het domein van de ultrasone behandeling.


 

Welke behandelingen veroorzaken een afschaving van de huid?

Radiofrequentie: oppervlakkig en diep

Een methode die haar revival kent sinds ze 10 jaar geleden voor het eerst werd toegepast.
Radiofrequentie veroorzaakt een gecontroleerde opwarming (tot maximum 40°C) zodat het collageen opnieuw gevormd wordt.

De oppervlakkige methode gebruikt fijne naalden die in de oppervlakkige dermis van het gelaat wordt gebracht, waardoor de radiofrequentie optimaal warmte kan afgeven in de diepte en het collageen gestimuleerd wordt en herschikt.

De diepe methode van aflevering gebeurt meestal op het lichaam, in het diepe dermis en het subcutane vet, om de plooien te doen verstrijken en zelfs vet weg te nemen.
Deze techniek wordt vooral toegepast als verjongingskuur voor het gelaat, met als resultaat:

  • Een egalere huid.
  • Een effect op acne littekens.
  • Rimpels op de wangen worden minder zichtbaar.

Dermabrasio: 
Het is een mechanische afschaving van opperhuid en een deel van de lederhuid door middel van een draadborsteltje of diamanten schaaf. Men moet nauwkeurig de diepte in het oog houden en dit vraagt een zekere ervaring. De huid regenereert zichzelf op een 10-tal dagen. Daarna is er roodheid en zongevoeligheid gedurende een paar weken.
De voordelen: een efficiente behandeling mits men kan beoordelen hoe diep men zit. Dis is ook een goedkope behandeling.
De nadelen: wanneer te diep, vorming van littekens en depigmentatie.
De toepassing is vooral de fijne lijntjes van boven en onderlip die in één of twee keer behandeld kunnen worden.

Chemische Peeling:
Hetzelfde principe van afschaving maar door middel van scheikundige stoffen. Er bestaan verschillende oplossingen van telkens dieper werkende substanties. Ze vragen een preciese voorbereiding van de huid en eveneens een grote ervaring om geen diepere letsels te veroorzaken. De meest gangbare techniek is de TCA oplossing of TriChloorAzijnzuur Peeling die in verschillende sterktes bestaat.
Doordat hij over het gehele gelaat wordt verspreid, geeft hij ook een opfrissend karakter aan de huid, die van alle vlekjes wordt gezuiverd.
Een volledige gelaatsbehandeling is mogelijk om het volgende te bereiken:

  • Een egalere huid.
  • Een effect op acne littekens.
  • Rimpels op de wangen worden minder zichtbaar.

De fijne lijntjes van boven en onderlip zijn ook goede indicaties.
De fijne rimpels in de onderste oogleden kunnen verholpen worden, daar waar dit met dermabrasie niet gaat.

Fraxel laser

Laserbehandelingen:
Ik ben in het bezit van een fractionele CO2 laser, die microscopisch kleine gaatjes zal branden in de huid tot op een zekere diepte en volgens een bepaald patroon. De huid spant terug aan door het effect van de wondheling.
De voordelen: een efficiente behandeling met nieuwvorming van collageen.
De nadelen: iets duurder en roodheid in het gelaat gedurende 2 weken.

Dit is de gouden standaard bij een "full face rejuvenation" of gehele gelaatsverjonging. De huid is egaler, de kleinere rimpels zijn vlak gestreken en de kaakhoek zowel als de hals kunnen strakker worden. Het is een goede oplossing voor patienten die nog niet klaar zijn voor een facelift.

Ultrasound:
Deze methode met ultrasone golven is vergelijkbaar met de radiofrequentie. Door het geleiden van warmte in de diepte zonder de huid te beschadigen, gaat de huid strakker worden.
Ze geeft al resultaten na één behandeling maar is wel wat pijnlijker dan de radiofrequentie behandeling.

FOTO'S BORSTVERGROTING VOOR EN NA

Hieronder vindt u enkele voor en na-foto's van patiënten die in Antwerpen een borstaugmentatie ondergingen. Als u wilt, kunnen we u deze foto’s doorsturen in pdf. Stuur hiervoor een e-mail naar: Hubert.tytgat@skynet.be.

Foto's bovenste ooglidcorrectie

Bekijk enkele foto's van een bovenste ooglidcorrectie. Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd wegens een teveel aan huid en onderliggende spier, en gaat dikwijls gepaard met een overschot aan vetweefsel. Wilt u deze foto’s ook elektronisch ontvangen? Stuur dan een e-mail naar Hubert.tytgat@skynet.be.

Plastische chirurgie - ooglidcorrectie
Plastische chirurgie - ooglidcorrectie
Plastische chirurgie - ooglidcorrectie
Plastische chirurgie - ooglidcorrectie
Plastische chirurgie - ooglidcorrectie
Plastische chirurgie - ooglidcorrectie

Foto's van een neuscorrectie

Bekijk enkele foto’s van rhinoplastie waarbij meestal de neusrug verlaagd wordt. Deze ingreep gaat ook gepaard met subtiele veranderingen aan de top.

Plastische chirurgie - neuscorrectie
Plastische chirurgie - neuscorrectie
Plastische chirurgie - neuscorrectie
Plastische chirurgie - neuscorrectie
Plastische chirurgie - neuscorrectie
Plastische chirurgie - neuscorrectie
Plastische chirurgie - neuscorrectie
Plastische chirurgie - neuscorrectie

FOTO'S BORSTVERKLEINING EN LIFTING

De gekozen voorbeelden laten zien hoe divers de uitgangtoestand is en hoe goed de resultaten, zonder veel zichtbare littekens. Wilt u een reeks voor en na-foto’s ontvangen, stuur dan een e-mail naar hubert.tytgat@skynet.be.