HALSLIFT | Corpus Plus

HALSLIFT

Wanneer we ouder worden treedt er vaak huidverslapping op ter hoogte van de hals, hierdoor verminderd de frisheid en uitstraling van uw gelaat. Een halslift kan overtollige, gerimpelde huid wegwerken. 

Zeer dikwijls worden facelift en halslift samen uitgevoerd. Het zijn echter twee verschillende ingrepen.

De halslift: de meest gewenste lifting na de faceliftHalslift

De hals vertoont snel de verouderingsverschijnselen. Dank zij een uitgebreide analyse van hals en nek komt men tot een behandelingsvoorstel dat dan bestaat uit een facelift, een halslift of een combinatie van beiden.

De uiteindelijke bedoeling van een halslift:

  • De huid van hals aan te spannen.
  • De twee vertikale plooien weg te nemen die dikwijls op de middellijn van de hals verschijnen en die de voorste grens vormen van de platysmaspier.
  • Extra vetweefsel weg te nemen op de mondbodem en de hals. Dit vetweefsel ligt boven of onder de platysma.
  • De horizontale rimpels in de hals kunnen verbeterd worden door Fraxellisatie laser behandelingen.

 

  

 

De verschillende zones van de hals

In elke zone liggen er structuren die voor verbetering vatbaar zijn:

1. Kin

  • Te weinig ontwikkeld: men kan een kinprothese voorstellen.
  • Doorhangende kin: men kan de kin op haar natuurlijke plaats herzetten.

2. Submentale zone

  • Vetkussen boven en onder de spieren: liposuctie van vet boven en onder de halsspieren.
  • Doorhangen van huid: in combinatie met een laterale (face)lifting deze huid opspannen en herverdelen.

3. Middellijn-zone van de hals

  • Vetkussen boven en/of onder de platysma spieren: wegsnijden van het vetweefsel boven en onder de spier.
  • Doorhangende platysma spier: een corsetplastie om de voorranden van de spier met elkaar te verbinden en aan te spannen, zodat de hals een jonger uitzicht krijgt.
  • Een stompe hoek tussen kin en hals: meestal een combinatie van te veel huid, een doorhangende platysma spier en vetweefsel voor en achter de spieren. De hoek wordt scherper gemaakt.

4. Hamsterwangen op de kaaklijn

  • Doorhangende huid: opspannen dmv een laterale lifting.
  • Lokale wegname van vetweefsel.

Een halslift kan gebeuren zonder facelift, onder plaatselijke verdoving en in daghospitaal of ambulant. Meestal is er echter een combinatie met een facelift. De volgende structuren kunnen verbeterd worden, van oppervlakkig naar diep:

1. De doorzakking van de huid

De huid vormt dikwijls het grootste probleem, omdat er een overschot is, die men niet kan wegnemen in het midden van de hals, zonder littekens te maken. Dikwijls wordt dan ook een facelift doorgevoerd waardoor de overtollige huid lateraalwaarts wordt opgespannen. Een grote overschot aan halshuid is echter niet altijd een reden om ook een facelift door te voeren. Wanneer men de onderliggende structuren aanpakt, dan herschikt de huid zich goed en hoeft er niet veel huid weggenomen te worden. 

 2. Oppervlakkig vetweefsel onder de huid in de voorste halsHalslift vetweefsel

Dit is gelegen tussen huid en platysma (spier). Zij kan hetzij rechtstreeks weggenomen worden via een incisie in de kinplooi indien het gaat om vetweefsel dat dikwijls vrij hard is en niet goed door liposuctie kan weggenomen worden. Maar bij zacht vetweefsel kan dit door liposuctie met fijne canules met een diameter tot 3mm.

3. De platysma en haar vertikale strengvorming, zichtbaar door de huid.

Deze structuur is bij oudere patienten de belangrijkste oorzaak van de veroudering van de hals. Een goed doorgevoerde sutuur van de twee voorste randen ervan kan voor zeer goede resultaten zorgen. Er wordt dan een soort "corset" gemaakt van de gehele spier. Daarom noemt men dit een corset-platysmaplastie.
Andere technieken: horizontaal doorsnijden van een deel van de spier om de spanning op te heffen.

4. Diep vetweefsel onder de platysma spier

Dit is zeer gelokalizeerd vetweefsel dat niet meer dan een zone van enkele centimeter bestrijkt op de middellijn tussen beide randen van de platysma. Er zijn ook nog enkele structuren die kunnen verbeterd worden zoals een Halslift vetweefseldoorhangende submandibulaire klier die zichtbaar is doorheen de huid. Dit zijn echter uitzonderingen.

5. Submandibulaire speekselklier

In uitzonderlijke omstandigheden moet ook een te zichtbare submandibulaire speekselklier in de diepte teruggeduwd worden zodat ze niet meer uitsteekt.

6. Bijkomende behandelingen

Hier zal vooral de Fraxel Co2 laser de huid van de hals vlakker maken.

Het totale aantal complicaties is uiterst gering en ligt onder de 2%.

  • Bloedingen:
    Zelfs kleine hoeveelheden bloed kunnen voor diktes en onregelmatigheden zorgen, die echter op verloop van tijd zullen verdwijnen.
  • Onregelmatigheden in de vetverdeling
    Een gelijkmatige wegname van vet is zeer belangrijk, anders blijft de patient met onregelmatigheden in het contour van de mondbodem. Revisie is hier nodig onder locale anesthesie.