ARMLIFT | Corpus Plus

ARMLIFT

De armlift is een courante chirurgische ingreep die vooral om esthetische redenen uitgevoerd wordt. Een armlift corrigeert de loshangende huid en overmatig vetweefsel ter hoogte van de bovenarm. 

Als gevolg van gewichtsverlies of gewoon door het ouder worden verliest de huid van de bovenarmen haar elasticiteit en ontstaat er een huidoverschot aan de onderkant van de bovenarmen. Door te sporten kunnen de armen er weer steviger uitzien, maar de verslapping van de huid zal niet verbeteren. Met een armlift kan de huid aan de bovenarmen opnieuw opgespannen worden. 

Soms kan de overtollige huid een belemmering geven bij het gebruik van de armen, maar meestal heeft een armlift een cosmetische reden.

Doorhangende "zeilen" aan de bovenarmen zijn vooral in de zomer een probleem.

Voor de armliftVoor        Na de armliftNa

ArmliftMet een armlift (of armplastie) gaan we overtollige huid van uw bovenarm wegnemen, dat kan het gevolg zijn van gewichtsverlies of veroudering. Een vrij eenvoudige en veilige esthetische ingreep, waar we niet raken aan spieren, zenuwen of bloedvaten. Deze ingreep kan onder plaatselijke verdoving. Het laat wel een litteken op de achterkant van de arm, dit litteken loopt gewoonlijk van in de oksel tot aan de elleboog en zal met verloop van tijd vlak en wit worden.

Het doel is overtollige huid weg te nemen aan de bovenarm. Dit is een rechtstreeks gevolg van het verouderingsproces. De huid hangt dan als een gordijn aan de arm en dit wordt als zeer onesthetisch aanzien. Een niet zo fijnzinnige benaming is « bat-wings » of « vleermuisvleugels ». Dit komt in uitzonderlijke gevallen ook voor bij jongere patienten die eerst zwaar obees geweest zijn en daarna sterk zijn vermagerd.  

 

 

 

Vooreerst wordt er bijna altijd een liposuctie gedaan.

Dan wordt een ellips huid met onderliggend vetweefsel weggenomen, die vooraf nauwkeurig werd aangetekend.
De chirurg herkent het klievingsvlak tussen fascia (vlies dat de spieren bedekt) enerzijds en onderkant van het subcutane vet anderzijds. Zenuwen en bloedvaten liggen onder deze fascia en worden dus niet blootgesteld.

De chirurg moet op drie dingen letten:

  • De incisie mag niet over de elleboog lopen, waar het litteken erg zichtbaar wordt. 
  • De hechting is bij voorkeur intracutaan om een mooi litteken te bekomen.
  • Het is belangrijk de breedte van de resectie goed in te schatten: te weinig wegnemen geeft een onvolledig resultaat, te veel wegnemen veroorzaakt spanning en een breder, slechthelend litteken.

Het lange litteken is dikwijls het grote nadeel van deze ingreep. Daarom kan men ook door middel van externe Ultrasoon trachten de huid te laten krimpen, met wisselend succes.

Postoperatief

Er worden postoperatief gewatteerde verbanden aangelegd om de arm te immobilizeren en wat compressie uit te oefenen. De ingreep gebeurd meestal in daghospitalisatie en de patient kan de dag zelf het ziekenhuis verlaten.
De verbanden gaan er na enkele dagen af.
De hechtingen kunnen intracutaan gezet worden, waardoor ze niet na een week moeten verwijderd te worden.
De pijn wordt als zeer dragelijk ervaren en vereist slechts pijnstillers op de dag zelf.
De genezing van de zwelling van de arm duurt gemiddeld tot drie weken. De littekenvorming echter kan best zes maanden tot een jaar in beslag nemen.

Het totale aantal complicaties is uiterst gering, onder de 2%.

Bloeduitstorting-Hematoom

Af en toe kan zich een bloeduitstorting vormen na de ingreep. Meestal merkt de patient dit op als er zich knobbels vormen onder de huid. Dit is oud bloed dat zich omvormt tot littekenweefsel. Dit verdwijnt spontaan en zonder behandeling maar vraagt wel enkele weken tot maanden.

Littekenvorming

Als er al problemen zijn doen die zich voor bij de wondheling en de littekenvorming. Dit is het enige nadeel van de ingreep: het laat een lang litteken achter, weliswaar aan de binnenkant van de bovenarm. Het is dan ook nodig er bijzondere zorg aan te besteden (intracutaan hechten, beschermen tegen de zon, weinig roken, een hydraterende crème op het litteken smeren zodat het soepel blijft).
Uitzonderlijk is het nodig na enkele maanden een littekencorrectie door te voeren. Het litteken heeft dan meer kans smal te blijven omdat op de huid geen spanning meer aanwezig is.

1. Waar wordt het litteken geplaatst? Hoever strekt het zich uit?
Op de plaats waar de huid het diepst doorhangt. Dit is op de achterkant van de arm.

2. Hoeveel huid wordt er weggenomen bij een armlift?
De huid wordt weggenomen zodat de arm onder voldoende spanning staat, zonder trekkracht op de wonde zelf.

3. Zijn er bijzondere zorgen in acht te nemen voor het litteken achteraf?
De eerste dagen na de armlift niet al te veel bewegen, zodat er geen bloedingen ontstaan. Daarna kan men geleidelijk zijn activiteiten hernemen.

4. Is deze behandeling definitief?
Ja, indien de huid niet verder onder spanning komt te staan, zoals bij extreem verdikken en vermageren.